Menu Karczmy

W naszej karczmie dania serwujemy w formie bufetu, do wyboru jest kilkanaście potraw oraz zupy, nie zabraknie również surówek.

Zupy:

  • Staropolski rosół z makaronem na lubczyku
  • Codziennie zupa dnia (buraczkowa, szczawiowa, ogórkowa)

Dania Wege:

  • Gołąbki z kaszą pęczak i boczniakami
  • Makaron penne ze szpinakiem
  • Makaron alla puttanesca

Dania mięsne i rybne:

  • Pieczona karkówka w sosie z zielonego pieprzu
  • Żeberka wieprzowe w sosie BBQ
  • Golonka z pikantną zasmażaną kapustą
  • Duszone policzki wieprzowe w ciemnym piwie
  • Kaczka confit na puree buraczano-porzeczkowym
  • Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami
  • Pieczony dorsz w sosie porowym

Dania mączne:

  • Pierogi z serem i ziemniakami
  • Pierogi z mięsem
  • Pierogi z kaszą gryczanką

Tradycyjne Menu Warmińskie

Dziedzictwo kulinarne to spuścizna pozostawiona nam po poprzednich pokoleniach, czyli te potrawy i ich składniki, które są wciąż używane kultywowane i przekazywane następnym pokoleniom.

Tradycyjna kuchnia warmińska wytworzyła się w XIX wieku, kiedy to w wyniku I rozbioru Polski odrębność księstwa warmińskiego została zniesiona. Wówczas zarówno Warmia jak i późniejsze Mazury, tworzyły jedno państwo – Prusy Wschodnie.

Wiejska kuchnia na Warmii (nosze jydlo) nie była ani bogata, ani wystawna, ale za to bardzo treściwa i smaczna. Ludzie ciężko pracowali, musieli więc mieć siłę do pracy. Jadano dużo mięsa – wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, baraninę króliki i drób

 KlopseEintopf

Gęsta zupa gulaszowa
Bardzo treściwa zupa mięsno warzywna

Bauernfrysztyk

Zasmażane ziemniaki z jajkiem
Gotowane i smażone ziemniaki z jajkiem i dodatkiem wędzonej szynki i szczypioru

Kapusta z krupami na rojchrowanam

Żeberka na kapuście z kaszą pęczak
Wędzone żeberka wieprzowe wolno gotowane na kapuście z kaszą pęczak

Koenigsberger

Zupa klopsowa
Zupa na bazie wywaru warzywnego z małymi kopsami z mięsa wieprzowego.

Boratschki

Zasmażane buraczki
Gotowane buraki ćwikłowe zasmażane z boczkiem i cebulą

Karczma Bartbo:

tel. 882 345 453
e-mail: karczma@bartbo.pl

 

Godziny otwarcia - grupy zorganizowane - imprezy okolicznościowe i firmowe:

(chrzciny, komunie, wesela, jubileusze, imprezy integracyjne, pikniki)

Przez cały rok, po wcześniejszej rezerwacji terminu i godzin.