Menu Karczmy
W naszej karczmie dania serwujemy w formie bufetu, do wyboru jest kilkanaście potraw oraz zupy, nie zabraknie również surówek.
Zupy:
- Staropolski rosół z makaronem na lubczyku
- Codziennie zupa dnia (buraczkowa, szczawiowa, ogórkowa)
Dania Wege:
- Gołąbki z kaszą pęczak i boczniakami
- Makaron penne ze szpinakiem
- Makaron alla puttanesca
Dania mięsne i rybne:
- Pieczona karkówka w sosie z zielonego pieprzu
- Żeberka wieprzowe w sosie BBQ
- Golonka z pikantną zasmażaną kapustą
- Duszone policzki wieprzowe w ciemnym piwie
- Kaczka confit na puree buraczano-porzeczkowym
- Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami
- Pieczony dorsz w sosie porowym
Dania mączne:
- Pierogi z serem i ziemniakami
- Pierogi z mięsem
- Pierogi z kaszą gryczanką
Tradycyjne Menu Warmińskie
Dziedzictwo kulinarne to spuścizna pozostawiona nam po poprzednich pokoleniach, czyli te potrawy i ich składniki, które są wciąż używane kultywowane i przekazywane następnym pokoleniom.
Tradycyjna kuchnia warmińska wytworzyła się w XIX wieku, kiedy to w wyniku I rozbioru Polski odrębność księstwa warmińskiego została zniesiona. Wówczas zarówno Warmia jak i późniejsze Mazury, tworzyły jedno państwo – Prusy Wschodnie.
Wiejska kuchnia na Warmii (nosze jydlo) nie była ani bogata, ani wystawna, ale za to bardzo treściwa i smaczna. Ludzie ciężko pracowali, musieli więc mieć siłę do pracy. Jadano dużo mięsa – wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, baraninę króliki i drób
KlopseEintopf
Gęsta zupa gulaszowa
Bardzo treściwa zupa mięsno warzywna
Bauernfrysztyk
Zasmażane ziemniaki z jajkiem
Gotowane i smażone ziemniaki z jajkiem i dodatkiem wędzonej szynki i szczypioru
Kapusta z krupami na rojchrowanam
Żeberka na kapuście z kaszą pęczak
Wędzone żeberka wieprzowe wolno gotowane na kapuście z kaszą pęczak
Koenigsberger
Zupa klopsowa
Zupa na bazie wywaru warzywnego z małymi kopsami z mięsa wieprzowego.
Boratschki
Zasmażane buraczki
Gotowane buraki ćwikłowe zasmażane z boczkiem i cebulą
Karczma Bartbo:
tel. 882 345 453
e-mail: karczma@bartbo.pl
Godziny otwarcia - grupy zorganizowane - imprezy okolicznościowe i firmowe:
(chrzciny, komunie, wesela, jubileusze, imprezy integracyjne, pikniki)
Przez cały rok, po wcześniejszej rezerwacji terminu i godzin.